De schaamte.

Laatst was het 20 graden op de Noordpool. En als dertigers schamen we ons nu kapot met z’n allen. We zijn de kinderen van de boomers. De generatie die onze wereld naar de klote hielp, even kort door de bocht. Wij kregen massa-productie speelgoed om de box geworpen, gemaakt van het P-materiaal dat niet genoemd mag worden (oké, ik doe het toch: PLASTIC - brrrr), steevaste familievakanties in oude stinkende opeltjes naar Zuid-Frankrijk en een AGV-tje als avondeten (Aardappel Groentje Vleesje, voor de niet-AGV-kenners).

Toen we eenmaal vrij mochten rondrennen vanaf onze pubertijd, crossten we rond op rochelende brommertjes en stinkscooters, kochten we de Primark leeg en richtten onze studentenkamer in met Action-rommel van onze vakkenvullerscenten, om niet veel later onze gratis gekregen studiebeurs te vergooien na een half afgeronde opleiding – of twee, of drie, want het is zo lastig kiezen tussen Psychologie, Rechten en Communicatie – om de wereld rond te reizen per CO2 uitkotsend vliegtuig en massaal rond te snorkelen in koraalriffen en de Kilimanjaro in polonaise op te klauteren.

We zitten net vóór de club die het wel snapt. De jongeren van nu, die niet in fast fashion gezien willen worden, in huilen uitbarsten zodra ze een plofkip in de Appie treffen en protesteren om de politiek wakker te schudden op hun klimaatbeleid.

Want terwijl wij zaten te snorkelen en scooteren, stond de wereld in de fik. Langzaam maar zeker brokkelden natuurgebieden en daarmee hele ecosystemen af. Werd landbouwgrond opgebruikt, de veestapel vermenigvuldigd en fabrieken doorgefokt. (Voor meer info of bij twijfel over de ernst van de menselijk vervuiling van de aflopen 100 jaar, kijk ‘A Life On Our Planet’ van David Attenborough op Netflix, een aanrader). Onze ouders waren begonnen deze wereld op te gebruiken, en wij volgden hen netjes op.

Kut.

Nu - nu we ouder en wijzer zijn geworden, samen met de rest van de samenleving - schamen we ons kapot. En terecht, hoor. Serieus, sorry wereld. Sorry, volgende generatie. Sorry, kinderen die we op dit moment op dezelfde aardbol aan het zetten zijn.

Maar na een korte en oprechte mea culpa, moet het ook gedaan zijn. Laten we ons niet onophoudelijk wentelen in de vlieg-schaamte, vlees-schaamte en Primark-schaamte. Geen wijzende vingers naar elkaar of naar onszelf, maar een praktische mindset. Eentje van even normaal doen, zonder gekkigheid. Van logisch nadenken; natuurlijk kan een duurzame trui geen €9,99 kosten, en kan het leven van een geslachte kip geen luxe zijn geweest wanneer die daarna in de supermarkt voor een spotprijs in het schap ligt.

Laten we vanaf nu bewust leven, met mate, zonder schaamte. Doen wat wél een verschil maakt.

Wat dat dan is? Ik heb een samenvatting gemaakt van de conclusies van Attenborough in de bovengenoemde documentaire en eigen research op het onderwerp:

  • Koop zo min mogelijk nieuwe spullen. Er is zó veel dat je tweedehands kunt kopen, van meubels tot kleding. Do it. Het heeft de grootste verborgen impact op ons ecosysteem.

  • Maak niet te veel kinderen. Twee is ruim voldoende, ook mentaal, heb ik duidelijk begrepen van jonge ouders om me heen.

  • Check hier waar je bank en pensioenfonds in investeren. Zijn het fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld? Door te switchen naar De Volksbank of Triodos weet je een stuk zekerder dat het grote geld naar de juiste dingen gaat.

  • Op welke brandstoffen werkt jouw huis en auto? Kun je zonnepanelen installeren? Hybride of elektrisch rijden? Of (bio-)LPG, ook niet slecht.

  • Hoeveel vlees eet je per week? Hier geen vlees-schaamte, maar wel vlees-bewustzijn. Eens per week moet ruim voldoende zijn voor je systeem. En koop dat meteen een fatsoenlijk biologisch stukkie met 3 Beter Leven sterren. Of koop een koe. Doe hetzelfde met vis.

  • Koop je groenten en brood lokaal, op de markt. Of kijk in de supermarkt even of je verse spul uit Nederland komt (onder herkomst, staat er in de Albert Heijn in elk geval altijd bij).

  • Koop geen joekel van een huis, aan het randje van je hypotheek, maar leef in de ruimte die je nodig hebt. Met meer plek voor een wilde tuin bijvoorbeeld.


Let wel, dit zijn suggesties, uit eigen research en mijn eigen aanpak. Doe er mee wat je wil. Vind er van wat je wil. Vul gerust aan waar mogelijk. Geef je eigen suggesties en tips. Zo helpen wij dertigers elkaar uit het schaamte-holletje en rechtstreeks richting verlichting.


Wel LED dan, hè.#gratisboek

SAM_5759.JPG

Wat is dit?

Dit is dertigplus. De plek waar ik deel wat dertigers doen en denken. Of ik in elk geval. Van degelijke momenten en diepe overpeinzingen tot praktische projecten om de wereld te redden en quasi-literaire leesmomenten. 

Dit is de plek waar ik deel wat dertigers doen en denken. Of ik in elk geval. Van degelijke momenten en diepe overpeinzingen tot praktische projecten en quasi-literaire leesmomenten. 

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

©2020 dertig plus by roocoo