Hoe we de wereld redden (in je eentje)

Bijgewerkt: 12 aug 2020

Hét dertigers dilemma. En gelukkig ook het twintigers en zelfs tieners dilemma van nu. Hoe redden we de wereld? Waar het stokje eerst nog bij de groten der aarde werd neergelegd – 'de overheid moet hier echt iets aan doen' – kijken we nu steeds meer naar onszelf.


Wat kan ik doen? Een heel goede vraag. Met een heel simpel antwoord.

Ik maak (dus wel) het verschil


Wat er zo goed is aan de vraag is vooral het "ik" gedeelte. We kijken niet meer weg als het om effect op klimaatverandering gaat. We wijzen niet meer met onze naakte vingers naar de grote bedrijven en overheidsorganisaties. We beseffen dat er waarde zit in onze eigen individuele acties. Hoe klein die ook lijken op wereldschaal. "De grote kracht van het kleine verschil", noemt journalist Jelmer Mommers van De Correspondent dat in zijn boek 'Hoe gaan we dit uitleggen' (moet je kopen) en 'De grote klimaatgids' (kun je meteen lezen en toepassen).


Ik kan het verschil maken. In mijn eentje.


Er is geen tijd meer om te leven in de illusie dat dat niet zo is. Dat het echt geen verschil maakt of ik wel of niet op GroenLinks ga stemmen op verkiezingsdagen en dus maar thuisblijf, omdat 'rechts toch wel wint'. Dat ik echt nog wel even mijn gazon kan sproeien wanneer de wereld midden in de zomer schreeuwt van de droogte en watertekorten. 'Dat gaat echt het verschil niet maken', is de redenatie van de eenzame – en egocentrische – sproeier. Wel dus.


Dit is hoe


We zijn inmiddels al een paar decennia actief bezig met het antwoord op deze vraag. Met succes. Het is steeds normaler geworden om bijvoorbeeld biologisch inkopen te doen in de supermarkt, waar een steeds groter en meer betaalbaar aanbod te vinden is. En we zijn heus bereid ons huis te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Hebben we zelf ook nog voordeel van op de energierekening, dat helpt. We rijden elektrisch en gaan van het gas, want dat scheelt fossiele brandstoffen. We hebben de vega-vrijdag en maken een stuk minder kinderen. Ook omdat ze tegenwoordig onbetaalbaar zijn en we bij 2 stuks als met de handen in het haar zitten – maar goed, het helpt het klimaat natuurlijk ook. En daarvoor zijn we best bereid iets te doen.


We hebben netjes onze vliegschaamte, vleesschaamte, autoschaamte en weet-ik-wat-voor-schaamte netjes op een rij. Maar dé grote klimaathelper zien we daarbij over het hoofd. En my god, wat is die simpel. En goedkoop. Je hoeft er geen zonnepaneel, blauwe auto of bio-voedsel voor aan te schaffen. Het tegenovergestelde zelfs.


Hét verschil dat we kunnen maken, zit hem niet in het aanschaffen van de juiste dingen, maar juist in het niet aanschaffen van dingen.


Géén (nieuwe) spullen kopen, tenzij je ze echt nodig hebt. En wees eens eerlijk; wanneer is dat nu helemaal. Je hebt alles al.


– briljante sticker van Loesje.nl (dit is mijn voordeur) –

De verborgen impact


Dat van die spullen zegt Babette Porcelijn. Die dook duizelingwekkend diep in het onderwerp, en kwam met dit boek op de proppen. 'De Verborgen Impact'. Een instant hit, in Nederland en daarbuiten.


Haar conclusie: spullen kopen staat op nummer 1 van verborgen impact.


Spullen die stuk voor stuk nieuw moeten worden gemaakt, verscheept, opgeslagen in magazijnen, nog eens verplaatst in vrachtwagens naar winkels of met het postbodebusje, om bij jou op stoep te verschijnen.


Een enorme impact op het klimaat, van productie tot logistieke operatie. Vooral om dat we zovéél spullen kopen. Ook hier geldt 'de grote kracht van het kleine verschil'. Elke kleine prul die je op Ali bestelt, in de Action koopt of via Bol laat thuisbezorgen maakt het verschil. Omdat die prul ergens in de grote hoop van de massaconsumptie zit die onze maatschappij rijk is.


Een verleiding die alleen maar groter is geworden sinds we alles zo fucking goedkoop kunnen krijgen. Zelfs met een klein salaris kun je bergen kleren kopen bij de Primark, H&M en Zara of je huis blijven vullen met frutsels van de Action, Kwantum of Blokker.


Het beste – en het meest simpele – wat we dus kunnen doen, is stoppen met nieuwe dingen kopen die we niet nodig hebben. Je hoeft niet nog een broek in je garderobe, een nieuwe tv aan je muur of zo'n handig automatisch sproeierkoppelstukje voor je buitenkraan. Je. Kunt. Zonder. Al je andere broeken zitten goed, een koude kont ga je niet krijgen, en die oude tv gaat nog prima mee. En sproeien op vaste momenten, dat kun je ook gewoon zelf doen. Of niet doen.


Heb je iets echt nodig – praktisch of voor de leuk –, kijk dan eerst of je het tweedehands kunt krijgen. Ik ben zelf fervent Vinted en Marktplaats gebruiker, vóórdat ik Bol.com open of de stad in fiets.


Daar heb je wat aan (en de wereld ook)


De gevolgen voor de wereld zijn groot, maar ook voor jezelf kun je de voordelen opsommen:


  • Je waardeert die ene broek extra, omdat je er geen tientallen van hebt liggen. Je kiest bewust welke paar broeken je echt te gek vindt, zodat je altijd een favoriet draagt, in plaats van elke ochtend voor je kast te twijfelen welke van de 20 je moet kiezen. Very Marie Kondo. #sparkjoy

  • Je houdt zoveel meer over aan het eind van de maand, wanneer je niet voor elke aankoop-impuls gaat. Voor mij zijn het alleen al de €100 die ik per maand aan nieuwe kleding uitgaf. Dat is veel geld op jaarbasis, hè; minimaal €1200. Die kan ik weer mooi gebruiken om de hypotheek af te lossen en de lokale restaurant sector te steunen (ik ben de beroerdste niet).

  • Je helpt een van de 23.687 bankstellen, 9.189 koffiemachines of 87.038 fietsen op Marktplaats aan nieuwe eigenaar, die tweedehands in omloop zijn in Nederland, in plaats van er een nieuw exemplaar aan toe te voegen. Jep, zoveel zijn het er echt:Dus wat nu?


Nu gaan we zo min mogelijk nieuwe spullen kopen met z'n allen. Want als ik het doe, en jij doet het, dan zijn we al met z'n allen. Ik heb al een beginnetje gemaakt, en neem je mee in mijn proces.


Van Vinted aankoop ervaringen tot afscheid nemen van die 14 onnodige broeken en hoe ik DIY huishoudmiddelen maak om niet elke maand een nieuwe fles bleek of wasverzachter te kopen. Maar dan simpel, beloofd. (Hint: all you need is azijn, in de meeste gevallen.)


In de categorie Groentjes publiceer ik hier met onregelmatige regelmaat de ervaringen van een dertig plusser op zoek naar een betere wereld, die begint bij... BARF. – Maar zo is het :)


Volg mijn zoektocht hier, via mijn Facebook of Insta – of schrijf je in voor de nieuwsbrief, en krijg mijn inzichten rechtstreeks binnen.


#gratisboek

SAM_5759.JPG

Wat is dit?

Dit is dertigplus. De plek waar ik deel wat dertigers doen en denken. Of ik in elk geval. Van degelijke momenten en diepe overpeinzingen tot praktische projecten om de wereld te redden en quasi-literaire leesmomenten. 

Dit is de plek waar ik deel wat dertigers doen en denken. Of ik in elk geval. Van degelijke momenten en diepe overpeinzingen tot praktische projecten en quasi-literaire leesmomenten. 

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

©2020 dertig plus by roocoo